Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα στην παιδική και εφηβική ηλικία.
Αρθρίτιδα στα παιδιά? Δεν είναι αυτή μια νόσος των ενηλίκων?

PHTA-00003875-001Τόσο για τα παιδιά με αρθρίτιδα όσο και για τους γιατρούς που ασχολούνται με τη θεραπεία τους η εκπαίδευση του κοινού είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις . Οι πιο πολλοί άνθρωποι αλλά και πολλοί γιατροί αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι η αρθρίτιδα στα παιδιά είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα . Πολλά παιδιά υποφέρουν για μήνες ή και χρόνια προτού τεθεί η διάγνωση της αρθρίτιδας και ξεκινήσει η ενδεδειγμένη θεραπεία . Αλλά το πρόβλημα δεν σταματά εδώ . Τα παιδιά με αρθρίτιδα συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές τους δεν πιστεύουν ότι μπορεί να πάσχουν από τη νόσο αυτή και δεν ξέρουν τι να περιμένουν από ένα παιδί με αρθρίτιδα ή δεν γνωρίζουν τίποτα για τη φύση της νόσου . Σαν αποτέλεσμα όταν το παιδί τελικώς διαγνωστεί με αρθρίτιδα στην οικογένεια μπορεί απλά να λεχθεί να το βάλουν σε αναπηρική καρέκλα γιατί ‘δεν μπορεί να γίνει τίποτα’ . Αυτό όμως είναι εντελώς εσφαλμένο .

23

Η αρθρίτιδα προσβάλει περίπου ένα από κάθε χίλια παιδιά κάθε χρόνο . Ευτυχώς οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι ήπιας μορφής . Παρόλα αυτά περίπου ένα στα 10.000 παιδιά θα εμφανίσει πιο οξεία μορφή της αρθρίτιδας που δεν υποχωρεί εύκολα . Πολλά παιδιά εμφανίζουν αυτό που ονομάζεται οξεία αντιδραστική αρθρίτιδα η οποία εμφανίζεται σαν επακόλουθο λοίμωξης από ιούς ή βακτήρια . Η αρθρίτιδα αυτή είναι συχνά αρκετά έντονη για μια σύντομη χρονική περίοδο , αλλά συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες . Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας ο οποίος επιμένει για μήνες ή και χρόνια κατά περίσταση.
30Θεραπεία
Με την κατάλληλη θεραπεία η υγεία των παιδιών με όλες αυτές τις μορφές αρθρίτιδας θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου . Όντως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με αρθρίτιδα μεγαλώνουν και ζουν φυσιολογικές ζωές χωρίς σημαντικές δυσκολίες . Ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την κατάλληλη φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία και την κατάλληλη εγχείρηση αν αυτή κριθεί αναγκαία ουσιαστικά κανένα από αυτά δεν πρέπει να καθηλώνεται σε αναπηρική καρέκλα. Κάθε γιατρός μπορεί να εξιστορήσει περιπτώσεις παιδιών που έδειχναν σε πολύ άσχημη κατάσταση αλλά εξελίχθηκαν πολύ καλά και άλλων που έδειχναν σαν να μην είχαν τίποτα σοβαρό αλλά εξελίχθηκαν πολύ άσχημα , αλλά αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις . Μπορούμε να φροντίσουμε με εξαιρετικό τρόπο τα παιδιά με αρθρίτιδα . Σήμερα για πάνω από το 95 % των παιδιών με αρθρίτιδα δεν χρειαζόμαστε νέα φάρμακα ή θαυματουργικές παρεμβάσεις παρά μόνο τη σωστή εφαρμογή των γνώσεων και πόρων που ήδη διαθέτουμε . Όσο συντομότερα διαγνωστεί και τεθεί υπό τη σωστή αγωγή και φροντίδα το παιδί σας τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα .

29

Οι τρεις «πυλώνες»
Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για κάθε παιδί ή έφηβο με αρθρίτιδα . Πρώτον είναι η σωστή αναγνώριση και διάγνωση της νόσου . Δεύτερον είναι η σωστή θεραπεία από έναν πεπειραμένο γιατρό με διεπιστημονική υποστήριξη στο πλευρό του από φυσικοθεραπευτές , εργοθεραπευτές και ορθοπεδικούς χειρούργους . Τρίτον είναι η σωστή εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογενείας του . Οι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα δεν διαφέρουν από οποιοδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο . Όλοι έχουν την ανάγκη να μεγαλώσουν, να δουλέψουν, να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια . Μερικοί θα αντιμετωπίσουν κινητικές δυσκολίες . Πολλοί δεν θα μπορούν να εκτελέσουν μικρές εργασίες που θα διακρίνετε αν τους παρατηρήσετε προσεκτικά . Λίγοι θα γίνουν επαγγελματίες αθλητές ή στρατιωτικοί αξιωματικοί αλλά ακόμα πιο ελάχιστοι θα μείνουν ολοκληρωτικά ανάπηροι από την ασθένεια τους . Έχω δει πολλά περισσότερα παιδιά που υποχρεώθηκαν σε αναπηρία επειδή τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορά πράγματα από ότι παιδιά με πραγματική αναπηρία λόγω της ασθένειας τους . Ποτέ δεν θα πρέπει να αποδεχόμαστε να λέγεται σε ένα παιδί με αρθρίτιδα ότι πρέπει να χρησιμοποιεί αναπηρική καρέκλα .42 Σχεδόν σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε σε θέση να διορθώσουμε το πρόβλημα και να τα κάνουμε να περπατήσουν ξανά . Για 41αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευση τόσο των γιατρών όσο και του κοινού . Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μπορεί να πάσχουν από αρθρίτιδα και πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν σωστά . Και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα φτάσουν να αξιοποιήσουν όλο τους το δυναμικό . Πρέπει όλοι να θυμόμαστε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά με αρθρίτιδα κατά τον ίδιο τρόπο με οποιονδήποτε άλλο .Χρειάζονται την ίδια πειθαρχία , τις ίδια ανοχή και τον ίδιο σεβασμό με όλα τα άλλα παιδιά . Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει το σώμα αλλά δεν πρέπει ποτέ να της επιτραπεί να προσβάλει το μυαλό.

Leave a Reply