Ο πυρετός με συνοδές γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να καθυστερήσει την διάγνωση της νόσου Kawasaki στα παιδιά.

Η ύπαρξη συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα όπως το κοιλιακό άλγος και οι έμετοι μπορούν να καθυστερήσουν την διάγνωση της νόσου Kawasaki στα παιδιά.

«Η κλινική εισβολή της νόσου Kawasaki με συμπτώματα από το γαστρεντερικό συχνά οδηγεί σε καθυστέρηση στην διάγνωση και την έναρξη θεραπείας, γεγονός που μπορεί με την σειρά του να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τα στεφανιαία αγγεία», έγραψαν στο Journal of Pediatrics η δρ. Claudia Colomba, του τομέα επιστημών για την προαγωγή της υγείας μητέρας και παιδιού του Πανεπιστημίου του Παλέρμο (Ιταλία), και οι συνεργάτες της.


Μετά την νοσηλεία ενός αγοριού 14 ετών στην κλινική τους που προέβαλε με τα παραπάνω συμπτώματα, η δρ. Colomba και οι συνεργάτες της έψαξαν στις ιατρικές βάσεις δεδομένων PubMed και Scopus και εντόπισαν 33 δημοσιευμένα άρθρα που περιέγραφαν συνολικά 48 περιπτώσεις νόσου Kawasaki μεταξύ των ετών 1979 και 2017 με συμμετοχή από το γαστρεντερικό σύστημα .

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν 40 περιστατικά με πυρετό (82%), 34 περιστατικά με κοιλιακό άλγος (69%), και 24 περιστατικά με εμέτους (49%) κατά την εισβολή της νόσου, ενώ διαρροϊκές κενώσεις αναφέρθηκαν σε 14 περιστατικά (29%) και ίκτερος σε 1 περιστατικό (2%). Καρδιακή συμμετοχή σημειώθηκε σε 21 (43%). Όσον αφορά τα απεικονιστικά ευρήματα, περιγράφηκαν 38 περιπτώσεις ψευδοαπόφραξης εντέρου (77%) είτε μέσω απλής ακτινογραφίας κοιλίας, είτε υπερηχογραφικά είτε με CT. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Από αυτές τις 25 (51%), οι 8 (16%) αφορούσαν σε εκτομή του αποφραχθέντος τμήματος του εντέρου και περιελάμβαναν και περιπτώσεις με προσωρινή κολοστομία, οι 5 (10%) αφορούσαν σε διερευνητική λαπαροτομία, ενώ υπήρξε μια περίπτωση (2%) λύσης συμφύσεων.

Συνολικά 45 ασθενείς έλαβαν φαρμακευτική θεραπεία, από τους οποίους οι 12 (25%) έλαβαν ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη και οι 18 (37%) ενδοφλέβια γ-σφαιρίνη και ασπιρίνη. Ένας ασθενής εμφάνισε κυάνωση και γαγγραινώδεις βλάβες στα άνω και κάτω άκρα. Συνολικά 3 ασθενείς κατέληξαν. Η ιατροδικαστική εξέταση ενός από αυτούς έδειξε μαζική ηπατική νέκρωση. Από τους υπόλοιπους δύο, ο ένας κατέληξε 2 ημέρες μετά την διερευνητική λαπαροτομία και ο δεύτερος λόγω σηπτικής καταπληξίας από Ψευδομονάδα.

Οι ερευνητές ανέφεραν καλή έκβαση σε 28 περιστατικά (57%), στα οποία συμπεριλαβάνονται και 3 τα οποία δεν έλαβαν καμία θεραπεία.

«Η διάγνωση της νόσου Kawasaki θα πρέπει να εξετάζεται σε όλα τα παιδιά με πυρετό, κοιλιακό άλγος και απεικονιστικά ευρήματα ψευδοαποφραξης, ακόμα και απουσία των τυπικών συμπτωμάτων και σημείων». Έγραψαν η δρ.Colomba και οι συνεργάτες της. «Θα ήταν χρήσιμη μια ευρύτερη ανάλυση, που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις κλινικές μορφές της νόσου Kawasaki, ώστε να γίνει μια απόπειρα συσχέτισης των γαστρεντερικών εκδηλώσεων με χειρότερη πρόγνωση και κίνδυνο στεφανιαίων επιπλοκών καθώς και εντοπιστούν κλινικά σημεία που θα οδηγούν γρηγορότερα στην διάγνωση και στην αποφυγή περιττών επεμβατικών διαδικασιών».Βιβλιογραφική Αναφορά:

Colomba C et al. J Pediatr. 2018 Jul 17. doi: 10.1016/j.jpeds.2018.06.034.

Leave a Reply