Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ινομυαλγία.

bougainvillea_with_blue_sky_190385E : Γιατί το παιδί μου πάσχει από ινομυαλγία ;
A : Δεν γνωρίζουμε το λόγο που κάποια παιδιά πάσχουν από τη διαταραχή αυτή ενώ κάποια άλλα όχι. Πολλοί ερευνητές όμως θεωρούν ότι ενδέχεται να οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ινομυαλγία του παιδιού σας δεν είναι δικό σας λάθος και ότι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να την αποτρέψετε.

E : Κινδυνεύουν και τα άλλα μου παιδιά να εμφανίσουν ινομυαλγία ;
A : Η ινομυαλγία έχει την τάση να είναι οικογενής και μελέτες έχουν δείξει ότι αν ένα παιδί έχει τη διαταραχή αυτή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ένα ή περισσότερα από τα αδέλφια του να την εμφανίσουν και αυτά με τη σειρά τους. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση που να δείχνει αν κάποιος έχει ή θα εμφανίσει ινομυαλγία.

E : Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ;
A : Οι δυο παθήσεις έχουν πολλά κοινά συμπτώματα με αποτέλεσμα είναι δύσκολο να διακριθεί η μια από την άλλη. Μια σημαντική διαφορά, όσον αφορά τη διάγνωση, είναι να ξεχωρίσουμε ποιό σύμπτωμα είναι το χειρότερο: ο πόνος (ινομυαλγία) ή η κόπωση (σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως); περιγράφεται ως ένας αμβλύς πόνος των μυών των χεριών, των ποδιών, της πλάτης και του λαιμού, που δεν εμφανίζεται όμως ταυτόχρονα σε όλα αυτά τα σημεία. Μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για καυστικό ή διαξιφιστικό πόνο που εμφανίζεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και στη συνεχεία επεκτείνεται από αυτά προς το υπόλοιπο σώμα.

child_game_fly_217471Ε : Τι χαρακτήρα έχει ο πόνος της ινομυαλγίας;
Α : Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς παραπονιούνται ότι πονάνε σε όλο τους το σώμα, εντούτοις η ένταση και η εντόπιση του πόνου ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ε : Μπορεί κατά περιπτώσεις η ινομυαλγία να γίνει απειλητική για τη ζωή ;

Α: Αν και είναι επώδυνη ως κατάσταση, η ινομυαλγία δεν προκαλεί βλάβες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Η συγκεκριμένη κατάσταση όχι μόνο δεν είναι θανάσιμη, αλλά δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τη συνδέει με οποιαδήποτε επίδραση στο προσδόκιμο επιβίωσης του παιδιού σας.

Ε : Θα βελτιωθεί η ινομυαλγία του παιδιού μου με την πάροδο του χρόνου ;
Α : Αν και η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που διαρκεί για όλη τη ζωή του ανθρώπου, για πολλούς από αυτούς και ειδικά για τα παιδιά, βελτιώνεται ή και εξαφανίζεται σταδιακά. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει αυτόματα, αλλά συνηθεστέρα έρχεται σαν αποτέλεσμα της σωστής θεραπείας και των αλλαγών του τρόπου ζωής.

blue_sky_and_balloons_186789Ε : Πρέπει το παιδί μου να ακολουθήσει κάποια ειδική δίαιτα ;
Α : Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών ή ειδικών συμπληρωμάτων βοήθα στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Μπορείτε όμως να υποστηρίξετε και να προωθήσετε τη συνολική καλή υγεία του παιδιού σας εξασφαλίζοντάς του μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και πηγές πρωτεϊνών. Επίσης είναι σημαντικό τα παιδιά να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών και ροφημάτων που επιδρούν στον ύπνο, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.