Αναρρόφηση του μυελού των οστών και οστεομυελική βιοψία

skyΟ μυελός των οστών είναι ο σπογγώδης ιστός που βρίσκεται στο κέντρο πολλών οστών του σώματος. Ο μυελός των οστών είναι η ουσία που παράγει τα διάφορα είδη αιμοσφαιρίων. Η αναρρόφηση του μυελού των οστών και η βιοψία του διενεργούνται για να διαπιστωθεί αν η παράγωγη και ο σχηματισμός των αιμοσφαιρίων στον οργανισμό του παιδιού σας γίνονται με φυσιολογικό τρόπο. Ο όρος αναρρόφηση χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αφαίρεση υγρού. Η βιοψία είναι η διαδικασία κατά την οποία μέσω ειδική βελόνας αφαιρείται μικρό μέρος του ιστού του μυελού των οστών. Τις περισσότερες φορές η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία είτε στην κλινική είτε στο χειρουργείο. Μερικές φορές η επέμβαση πραγματοποιείται στην κλινική ενώ το παιδί βρίσκεται σε βαριά καταστολή που ονομάζεται ενσυνείδητη καταστολή. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να διακατέχονται από μεγάλο άγχος για την επέμβαση αυτή. Κρατώντας το χέρι του παιδιού σας, συζητώντας μαζί του για θέματα που το ενδιαφέρουν ή βοηθώντας το να συγκεντρωθεί στις αναπνοές του μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά στην ανακούφιση του άγχους του. Μπορεί να είναι προτιμότερο να ζητήσετε από το γιατρό του παιδιού σας να πραγματοποιήσει την επέμβαση ενώ αυτό βρίσκεται υπό γενική αναισθησία αντί για ενσυνείδητη καταστολή.

Περιγραφή της εξέτασης
Προετοιμασία για την εξέταση (σε περίπτωση πραγματοποίησης της υπό ενσυνείδητη καταστολή).
Το παιδί σας θα ξαπλώσει μπρούμυτα στο τραπέζι. Κάτω από τους γοφούς του θα τοποθετηθεί μια πετσέτα για να βοηθήσει στην ανύψωσή τους. Η παρουσία ενός ατόμου που θα βοηθήσει στην ακινητοποίηση του παιδιού σας είναι απαραίτητη. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα που θα πραγματοποιήσουν την εξέταση θα διαλέξουν μια περιοχή, συνήθως στα οστά της πυέλου, από όπου θα ληφθεί το δείγμα του μυελού. Η περιοχή της εξέτασης θα καθαριστεί με ειδικό σαπούνι. Αυτό μπορεί να δώσει μια δροσερή αίσθηση στο παιδί. Αφού το δέρμα καθαριστεί σχολαστικά, γύρω από την καθαρισμένη περιοχή θα τοποθετηθούν αποστειρωμένες πετσέτες. Οι γονείς μπορεί να προσκληθούν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία.

sky2Αναρρόφηση του μυελού των οστών
Μικρή ποσότητα αναισθητικού φαρμάκου εισάγεται στο δέρμα του παιδιού σας με τη μορφή ένεσης για να κάνει την εξέταση λιγότερο επώδυνη. Η ένεση μπορεί να πονέσει λίγο στην αρχή. Απαιτούνται 1 με 2 λεπτά για να μουδιάσει η περιοχή.

Μόλις το δέρμα του παιδιού σας μουδιάσει, μια ειδική βελόνα εισάγεται στο μυελό των οστών και λαμβάνεται μικρή ποσότητα αυτού μέσω αναρρόφησης μέσα στη σύριγγα. Κατά τη διάρκεια του μέρους αυτού της εξέτασης το παιδί σας μπορεί να αισθανθεί στιγμιαίο πόνο ή πίεση. Στη συνέχεια η βελόνα αποσύρεται και ολοκληρώνεται το μέρος αυτό της εξέτασης. Ο μυελός των οστών που βρίσκεται στη σύριγγα μοιάζει πολύ με αίμα.

Η βιοψία του μυελού των οστών πραγματοποιείται μετά την αναρρόφηση. Μια νέα μεγαλύτερη βελόνα εισάγεται στο ίδιο σημείο και ωθείται προς τα κάτω μέχρι ότου ένα μικρό τμήμα του οστού εισέλθει σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια του μέρους αυτού της εξέτασης το παιδί σας θα αισθανθεί πίεση λόγω της δύναμης που ασκείται από το γιατρό προκειμένου να ληφθεί το απαραίτητο δείγμα. Μόλις ληφθεί το δείγμα ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα απομακρύνουν τη βελόνα. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να πάρει ακόμα ένα μέρος του οστού για τη βιοψία. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός ή η νοσοκόμα θα εξηγήσουν στο παιδί για ποιο λόγο πρέπει να συμβεί αυτό.

view3Μετά την εξέταση
Το σαπούνι ξεπλένεται απαλά από το δέρμα του παιδιού σας. Στο σημείο που έγινε η εξέταση για 1 με 2 λεπτά μετά την πραγματοποίησή της ασκείται πίεση. Εν συνεχεία ένας ελαστικός επίδεσμος τοποθετείται πάνω από την περιοχή της εξέτασης. Ο επίδεσμος παραμένει στη θέση του για 24 ώρες και στη συνεχεία αφαιρείται. Το δείγμα του μυελού των οστών θα μελετηθεί με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Μέσα σε μερικές ώρες ο γιατρός σας θα έχει στα χέρια του τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης. Τα πλήρη αποτελέσματα της βιοψίας θα βγουν σε περίπου 1 με 2 μέρες. Αν έχετε ερωτήσεις επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας.

Βιοψία υπό γενική αναισθησία
Ως γονείς μπορεί να συζητήσετε με το γιατρό του παιδιού σας την πιθανότητα πραγματοποίησης της επέμβασης υπό γενική αναισθησία μικρής διάρκειας στο χειρουργείο. Μόνο συγκεκριμένες ώρες και μέρες είναι διαθέσιμες για το σκοπό αυτό. Η επέμβαση γίνεται από έναν εξειδικευμένο γιατρό του αιματολογικού / ογκολογικού τμήματος της κλινικής και όχι απαραίτητα από το γιατρό του παιδιού σας. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ σύντομος και από τη στιγμή που η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία είναι δυνατόν να εμφανιστεί μόνο ήπιος πόνος μετά από αυτήν.