Διατροφή και αυτοάνοσα νοσήματα

sel2Η κατανόηση των διατροφικών αναγκών σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Αρχικά πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι η ίδια η νόσος αυξάνει τις μεταβολικές ανάγκες και τις θερμίδες που καταναλώνουν οι ασθενείς. Παράλληλα τα παιδιά εμφανίζουν μειωμένη όρεξη είτε λόγω της νόσου είτε λόγω ορισμένων φαρμάκων. Επιπροσθέτως ο πόνος στις αρθρώσεις και η κακή διάθεση επιτείνουν την ανορεξία. ‘Ενα μικρό ποσοστό παιδιών με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα έχουν συμμετοχή της κάτω γνάθου με αποτέλεσμα η μάσηση να είναι δύσκολη και επίπονη. Τέλος, η συμμετοχή των μικρών αρθρώσεων των χεριών μπορεί να δυσχαιρένει μηχανικά την σίτιση. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό τα παιδία να λαμβάνουν όχι μονο τις απαραίτητες θερμίδες αλλά και να καταναλώνουν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνη και λιπαρά οξέα, καθώς και τις απαραίτητες βιταμιίνες και ιχνοστοιχεία.

‘Οταν τα παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες θερμίδες μπορούν να γίνουν ευάλωτα στις λοιμώξεις ενώ παράλληλα δεν αναπτύσσονται σωστά. Η περιορισμένη σίτιση προκαλεί αναιμία, ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων, έλλειψη βιταμινών και οστεοπόρωση. Η ανεπαρκής πρόσληψη ύψους και βάρους οφείλεται αρχικά στη νόσο, ωστόσο η ανεπαρκής πρόσληψη τροφής επιδεινώνει την τάση αυτή.
Ευτυχώς στις μέρες μας λόγω των καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων τα οποία έχουμε στη διάθεση μας δεν παρατηρούμε συχνά τέτοια φαινόμενα. Η γρήγορη ύφεση η οποία παρατηρειίται με τη χρήση των νέων φαρμάκων βοηθά στην εξάλειψη του πόνου και των φλεγμονών και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των μικρών ασθενών. Εφόσον τεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή, η όρεξη, η ενέργεια και η διάθεση των παδιών επανέρχεται.

general1Απο την άλλη, η παχυσαρκία η οποία αποτελεί μια μάστιγα των ανεπτυγμένων χωρών προσβάλλει και τα παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα. Ο συνδυασμός της χρόνιας χρήσης κορτιζονούχων φαρμάκων και της περιορισμένης δραστηριότητας έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.
Τέλος, είναι αναγκαίο στα παιδιά αυτά, να παρακολουθούνται τακτικά το σάκχαρο και η αρτηριακή τους πίεση.