Τι είδους παθήσεις συναντάμε στα παιδιά;

Οι πιο συχνά αντιμετωπιζόμενες ρευματολογικές παθήσεις στα παιδιά είναι:

• Η μεταλοιμώδης αρθρίτιδα
• Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα(ΝΙΑ)
• Τα αυτοάνοσα νοσήματα του συνδετικού ιστού
• Οι αγγειΐτιδες
• Τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα

Στις πρoαναφερθείσες παθήσεις οι φλεγμονές μπορεί να συμβούν σε πολλά και διαφορετικά σημεία του σώματος, ανάλογα με τον τύπο της νόσου. Εκτός των αρθρώσεων, φλεγμονές μπορούν να εμφανιστούν στα μάτια, το δέρμα, τους μύες και τα εσωτερικά όργανα.

kidΠότε εμφανίζονται οι παθήσεις της παιδικής ηλικίας;
Τα αυτοάνοσα νοσήματα της παιδικής ηλικίας μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή από την νεογνική έως την εφηβική ηλικία, ανάλογα με τη νόσο και τη βαρύτητα αυτής. Με τον όρο “νεανική” εννοούμε κάθε νόσο η οποία κάνει την εμφάνιση της πριν από το δέκατο έκτο έτος ζωής.

Πώς μπορεί να αναγνωριστεί έγκαιρα μια ρευματοπάθεια στα παιδιά;
Η πιο συχνή παιδιατρική ρευματολογική νόσος είναι η ΝΙΑ, η οποία ξεκινά με πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα παιδιά δεν παραπονιούνται για πόνο, εντούτοις το σώμα τους αποκτά ανταλγητική στάση, δηλαδή στέκονται ή τοποθετούν τα χέρια ή τα πόδια τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πονάνε. Οι προσεκτικοί γονείς παρατηρούν την αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο κινούνται τα παιδιά τους, όπως επίσης και την πρωινή δυσκαμψία. Ο παρατεινόμενος πόνος των αρθρώσεων προκαλεί διαταραχές του ύπνου, και σταδιακά επιδεινούμενη διάθεση και ενίοτε συμπεριφορά.
Στα υπόλοιπα νοσήματα τα συμπτώματα είναι πιο γενικά και περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, αδυναμία, διάχυτους πόνους στο σώμα και περιορισμένη όρεξη για φαγητό και για παιχνίδι.

Ποιά είναι η αιτία των ρευματολογικών νοσημάτων;
Μέχρι σήμερα η ακριβής αιτία των νοσημάτων είναι άγνωστη. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η εμφάνιση των ρευματολογικών νοσημάτων συσχετίζεται με οικογενειακή προδιάθεση και εξωτερικούς παράγοντες όπως οι λοιμώξεις, το στρες και οι μικροτραυματισμοί. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία απόδειξη ότι η αποφυγή των προαναφερθέντων παραγόντων μπορεί να προστατεύσει από την εκδήλωση των νοσημάτων αυτών.

Μπορούν τα ρευματολογικά νοσήματα να ιαθούν;
Εφόσον η αιτία των ρευματολογικών νοσημάτων δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα τα οποία μπορούν να υποσχεθούν την ίαση. Ωστόσο, τα διαθέσιμα σκευάσματα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Οι αρθρίτιδες της παιδικής ηλικίας μπορούν να παύσουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται. Η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση οδηγεί σε ύφεση, χωρίς να επιτρέπει την δημιουργία υπολειπόμενων βλαβών.