Λεξικό

630646_11394153_lzΒιολογικά φάρμακα – μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση κατά την οποία η μεθοτρεξάτη από μόνη της δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτά περιλαμβάνουν τα φάρμακα anti-TNF – etanercept (Enbrel) και adalimumab (Humira). Ένα άλλο βιολογικό φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί είναι το tocilizumab (RoActemra). Η διαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών ποικίλει στην Ευρώπη.
Ανοσοτροποποιητικά αντιρρευματικά φάρμακα – φάρμακα όπως η μεθοτρεξάτη που χορηγούνται με τη μορφή χαπιών, υγρού ή ένεσης με σκοπό να περιορίσουν την επέκταση της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας .
Έξαρση της νόσου – μια προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας που μπορεί να διαρκέσει μέρες, εβδομάδες ή και μήνες .
Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα – γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν πολλές διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά ή νέους ανθρώπους πριν συμπληρώσουν το 16 έτος της ζωής τους.
Μεθοτρεξάτη ΜΤΧ – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της αρθρίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία των περισσότερων ασθενών που πάσχουν από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ΜΣΑΦ – μια κατηγορία φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και η δικλοφαινάκη που μπορεί να χορηγηθούν για τον περιορισμό του πόνου και της φλεγμονής .
Ορθοπεδική βοήθεια – ειδικά εσωτερικά πέλματα.
Καθορισμός ρυθμού δραστηριοτήτων – διαχείριση του επιπέδου δραστηριοτήτων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται περιττός πόνος και κούραση. Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική τεχνική στη διαχείριση της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδα καθώς και άλλων μορφών αρθρίτιδας.
Επιδόματα – Οικονομικές διευκολύνσεις ή ενισχύσεις σε παιδιά με διαπιστωμένα κινητικά προβλήματα (στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού, υγειονομικού και κοινωνικού πλάνου πρόνοιας).
98936__crocuses-flowers-purple-spring-color-close-up_pΣτεροειδή – φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, με ένεση ή έγχυση για να περιοριστεί η φλεγμονή. Για τα παιδιά που πάσχουν από ραγοειδίτιδα χρησιμοποιούνται κολλύρια.
Μετάβαση – η διαδικασία μεταφοράς από τις παιδιατρικές ή εφηβικές υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας στις αντίστοιχες των ενηλίκων. Περιλαμβάνει τη διαδικασία κατά την οποία ένας νέος άνθρωπος που πάσχει από νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα γίνεται υπεύθυνος για την υγειονομική του περίθαλψη.
 Ραγοειδίτιδα – μια φλεγμονώδης πάθηση των ματιών που σχετίζεται με τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα. Είναι πιο κοινή σε ορισμένες μορφές νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, όπως την ολιγοαρθρική, σε σύγκριση με άλλες μορφές της. Η ραγοειδίτιδα δεν εμφανίζει εξωτερικά ορατά συμπτώματα με αποτέλεσμα οι οφθαλμολογικές εξετάσεις να είναι αναγκαίες, είναι όμως εύκολα θεραπεύσιμη.