Νόσος Kawasaki

Η νόσος του Kawasaki είναι μια νόσος που προκαλεί διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς. Προκαλεί υψηλό πυρετό και εξάνθημα .

Aίτια
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμα την ακριβή αιτία της νόσου του Kawasaki. Το πιθανότερο είναι ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων.
Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν τη γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν την πάθηση, ενώ περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι λοιμώξεις και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα του παιδιού ανταποκρίνεται σε αυτές, μπορεί να παίξουν το ρόλο τους.

Σημεία και Συμπτώματα

Τα συμπτώματα υποδηλώνουν την παρουσία λοίμωξης αλλά ο πυρετός τείνει να διαρκεί για πάνω από 5 μέρες. Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική.
Αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα αδιαθεσίας
  • πυρετό (υψηλή θερμοκρασία) πάνω από 38° C
  • διογκωμένους λεμφαδένες (αδένες του τραχήλου)
  • εξάνθημα (ειδικά στο θώρακα)
  • οι παλάμες των χεριών και οι πατούσες των ποδιών μπορεί να αποκτήσουν έντονο κόκκινο χρώμα, να γίνουν οιδηματώδεις και το δέρμα τους μπορεί να ξεφλουδίζει
  • ερυθρότητα στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων , των χειλών , της γλώσσας και στο εσωτερικό του στόματος .
  • Σε ορισμένα παιδιά μπορεί να προσβληθεί και η καρδιά. Περίπου το 20 με 40% των παιδιών με νόσο Kawasaki εμφανίζουν προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία διόγκωσης στο τοίχωμα ενός εξ αυτών των αγγείων (στεφανιαίο ανεύρυσμα). Αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δύσπνοια και θωρακικό άλγος.

Διάγνωση

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γιατροί θέτουν τη διάγνωση της νόσου Kawasaki μέσω των χαρακτηριστικών της συμπτωμάτων.
Τα παιδιά συνήθως χρειάζεται να υποβληθούν σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν η νόσος έχει προσβάλει άλλα όργανα του σώματος, ιδίως την καρδιά.

Θεραπεία

Ένα παιδί με νόσο Kawasaki συνήθως εισάγεται για νοσηλεία στο νοσοκομείο όπου και του χορηγούνται ενδοφλέβια και με τη μορφή σταγόνων υψηλές δόσεις ενός ισχυρού φαρμάκου που ονομάζεται γ-σφαιρίνη.
Αν η θεραπεία αυτή χορηγηθεί αρκετά νωρίς στην πορεία της νόσου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Στο παιδί μπορεί ακόμα να χορηγηθεί ασπιρίνη από το στόμα, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρομβώσεων.

Τι επακολουθεί;
Η μακροπρόθεσμη θεραπευτική παρακολούθηση είναι συνήθης πρακτική για να ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς και να επισημαίνονται νωρίς τυχόν προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν.
Τα παιδιά που δεν εμφανίζουν καρδιοαγγειακά προβλήματα συνήθως αναρρώνουν πλήρως. Στα παιδιά στα οποία έχει προσβληθεί η καρδιά, η έκβαση της νόσου διαφέρει από παιδί σε παιδί ανάλογα με την έκταση της βλάβης που έχει υποστεί.
Δεύτερη επανεμφάνιση της νόσου σπάνια παρατηρείται .