Υπηρεσίες

ypiresies1 Τακτικό εξωτερικό ιατρείο
– Παρακολουθούνται παιδιά ηλικίας έως 18 ετών
– Τακτική παρακολούθηση παιδιών με αυτοάνοσα νοσήματα και παιδιών με προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος
– Το ιατρείο λειτουργεί Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 4 με 10 το απόγευμα κατόπιν ραντεβού
– Στο ιατρείο παραπέμπονται παιδιά από συναδέλφους παιδιάτρους, ορθοπεδικούς και ρευματολόγους ενηλίκων

 

Ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών

– Παρακέντηση πασχουσών αρθρώσεων
– Έγχυση κορτιζόνης στις πάσχουσες αρθρώσεις ή τένοντες υπό υπερηχογραφική η ακτινοσκοπική παρακολούθηση

ypiresies234ypiresies4Συχνά τα παιδιά με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα χρειάζονται ενδαρθρική χορήγηση φαρμάκων. Η παρέμβαση αυτή είναι θεραπευτική, δηλαδή προκαλεί ύφεση στην άρθρωση η οποία φλεγμαίνει αλλά και ανακούφιση, μια και το παιδί σταματάει να πονάει και να κουτσαίνει. Είναι μια διαδικασία τεχνικά απλή και ανώδυνη εφόσον το παιδί είναι σε θέση να συνεργαστεί. Ενίοτε χρειάζεται η χορήγηση στο παιδί ενός φαρμάκου που θα το νυστάξει, προκειμένου να συνεργαστεί καλύτερα. Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και η χρήση τους στα παιδιά είναι δοκιμασμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Οι εγχύσεις πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής πράξης. Ενώ η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι λίγες ώρες (day clinic).

Ημερήσια νοσηλεία

– Προγραμματισμένος κλινικός, απεικονιστικός και εργαστηριακός έλεγχος
– Ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοτροποποιητικών ή βιολογικών θεραπειών

ypiresies5 ypiresies7Ενίοτε οι ασθενείς με νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα χρειάζεται να νοσηλευτούν για ορισμένες ώρες προκειμένου να λάβουν μια θεραπεία είτε ενδοφλέβια είτε ενδαρθρική. Κατά την εισαγωγή τους τα παιδιά εξετάζονται από τον ιατρό τους ή τον παιδίατρο συνεργάτη του θεράποντος ιατρού και αν χρειαστεί μπορεί να υποβληθούν σε κάποιες απλές εξετάσεις. Εφόσον όλα είναι εντάξει τα παιδιά λαμβάνουν την προβλεπόμενη θεραπεία και πηγαίνουν σπίτι τους μετά από λίγες ώρες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, μπορεί να πραγματοποιηθεί ο τακτικός εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος του παιδιού μετά από συνεννόηση, προκειμένου να απεφεύχθη η περαιτέρω ταλαιπωρία του.

45ypiresies6

Παιδορευματολογική συμβουλή για τα νοσηλευόμενα παιδιά

Συχνά παιδιά τα οποία νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές χρειάζονται μια ρευματολογική εκτίμηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο θεράπων παιδίατρος θέλει ένας ρευματολόγος να δει τον/την ασθενή και να αποφανθεί αν το παιδί πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι αρνητική γιατί τα παιδιά στην πλειονότητα τους νοσηλεύονται λόγω ιώσεων ή άλλων λοιμώξεων οι οποίες υποχωρούν με την κατάλληλη αγωγή μετά από κάποιες ημέρες.

67

Επείγουσα παιδορευματολογική εκτίμηση

69