ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΑΔΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Eίναι σημαντικό να βρισκόμαστε σε εγρήγορση αλλά να μη μας πιάνει πανικός. Ο νέος κορονοϊός (SARS-coV-2) φαίνεται να έχει πολύ ήπια κλινική εικόνα στα παιδιά. Λιγότερα από 5 στα 1000 άτομα που νοσούν είναι παιδιά και δεν είναι ακόμα σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Το παιδί μπορεί να προσβληθεί μόνο αν έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που πάσχει οξέως από το νέο κορονοϊό ή/και έχει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, δύσπνοια, πυρετό, κακουχία). Ως στενή επαφή ορίζεται η συνύπαρξη σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων για διάρκεια μεγαλύτερη των δεκαπέντε λεπτών. ‘Ατομα χωρίς συμπτώματα πιθανόν να μην είναι ιδιαιτέρως μεταδοτικά. Είναι πολύ καθησυχαστικό το γεγονός ότι η πρσοσβολή των παιδιών είναι πολύ ήπια. Μέχρι στιγμής οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αφορούν ηλικιωμένους ανθρώπους με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιοπάθειες ή πνευμονοπάθειες. Σε ότι αφορά τα παιδιά με ρευματοπάθειες, παρόλο που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα αν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σχέση με το γενικό παιδιατρικό πληθυσμό, οι συμβουλές είναι ότι ασθενείς οι οποίοι είναι ευάλωτοι στη γρίπη πιθανόν να είναι πιο ευάλωτοι και στον SARS-coV-2. Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα από την Κίνα, αφού δεν υπήρξε μεγάλος αριθμός σοβαρών κλινικών συμβαμάτων ακόμη και ανάμεσα σε παιδιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. ‘Ολες παιδιατρικές υπηρεσίες είναι καλά οργανωμένες και διαθέτουν λεπτομερή σχέδια για τη θεραπεία και την υποστήριξη των παιδιών που δυνητικά θα νοσήσουν από σοβαρή ασθένεια COVID-19. Υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για τα παιδιά που θα χρειαστούν εντατική φροντίδα. Ο COVID-19 μεταφέρεται με σταγονίδια (βήχας, φτέρνισμα, εκπνοή). Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει να βρεθεί σε εξαιρετικά στενή επαφή με κάποιον με COVID-19 για να μολυνθεί (σε απόσταση 1-2 μέτρων από αυτά). Ωστόσο, τα σταγονίδια που περιέχουν τον COVID-19 μπορούν να επιβιώσουν για ώρες σε σκληρές επιφάνειες (λαβές θυρών, χειρολισθήρες κλπ). Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί από το να πάρει το COVID-19 στα χέρια του και στη συνέχεια να μολύνει τον εαυτό του αγγίζοντας το πρόσωπό του (γεγονός που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει μέσω του στόματος, της μύτης ή των ματιών του). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό καθώς και η χρήση αντισηπτικού υγρού είναι τόσο σημαντικά, ειδικά όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Επιπλέον, η προσπάθεια να προφυλάξετε το παιδί σας από το να αγγίζει το πρόσωπό του (εκτός εάν έχει μόλις πλύνει τα χέρια του) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, προσπαθήστε να αποφύγετε τους χώρους όπου το παιδί σας είναι πιθανό να έρθει σε στενή επαφή με άτομα που νοσούν (με πυρετό και βήχα) ενώ εξίσου σημαντικό, αν το ίδιο το παιδί σας έχει βήχα και πυρετό, είναι να βεβαιωθείτε ότι τα έχετε κρατήσει μακριά από άλλους μέχρι να είναι παντελώς καλά.

Σημαντικές διευκρινήσεις-χρήσιμες πληροφορίες:

Η περίοδος επώασης του νέου κορωναϊού είναι έως και 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι εάν το παιδί σας παραμείνει καλά 14 ημέρες μετά την επαφή με κάποιον με επιβεβαιωμένο COVID-19, δεν έχει μολυνθεί.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα?

  • Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης (βήχα, δυσκολία στην αναπνοή ή πυρετό) έως και 14 ημέρες μετά από επαφή με κάποιον που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει προσβληθεί από SARS-coV-2, πρέπει να πάτε στην οικία σας και να αποφύγετε την επαφή με άλλους (όπως θα κάνατε και στην περίπτωση γρίπης). Κρίνεται σκόπιμη η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος θα σας προσφέρει περαιτέρω καθοδήγηση. Εάν το παιδί σας έχει μέτρια δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδιάτρο σας ή/και τον θεράποντα ιατρό του, προκειμένου να εξεταστεί κλινικά και να ελεγχθεί για SARS-coV-2.
  • Εάν το παιδί σας κριθεί ότι έχει ήπια συμπτωματολογία, θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε στην οικία σας και να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου για SARS-coV-2 (αυτο-απομόνωση).
  • Για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλα μέλη του περίγυρού σας, καλό είναι να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη των παιδιών με ένα χαρτομάντηλο ή μανίκι όταν βήχουν και φτερνίζονται και να ρίχνετε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα στον κάδο αμέσως. Πρέπει επίσης τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό (για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά).
  • Επιπλέον, κρατήστε τους κοινόχρηστους χώρους και τις επιφάνειες καθαρές χρησιμοποιώντας οικιακά απορρυπαντικά και πλένοντας τα χέρια μετά τον καθαρισμό αυτών. Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή το πλυντήριο πιάτων για πιατικά και μαχαιροπίρουνα.

Πότε να χρησιμοποιούμε μάσκα?

Η χρήση μάσκας συστήνεται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα/φτέρνισμα), ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης, ή άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με COVID-19.

Πότε πρέπει να διακόψω την θεραπεία μου για το ρευματικό νόσημα?

  • Μέχρι σήμερα, δεν συστήνεται η προληπτική διακοπή της ανοσοκατασταλτικής αγωγής σε άτομα χωρίς συμπτώματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό.
  • Η απόφαση για την διακοπή της ή όχι λαμβάνεται πάντα από τον θεράποντα Παιδορευματολόγο μετά από την εκτίμηση του ασθενούς και σε συνεργασία με τους άλλους ειδικούς ιατρούς (Παιδιάτρους-Λοιμωξιολόγους).

Περιληπτικές και άλλες συστάσεις:

- Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
- Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο
- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός αν είναι απαραίτητο
- Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
- Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια,μύτη,στόμα)
- Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.